Rookvrije Generatie Awards 2018 uitgereikt

Dit jaar werden er maar liefst 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. Gemeente Amsterdam, Mohamed Taheri, Speelpark Klein Zwitserland in Venlo, Stedelijk Lyceum Kottenpark in Enschede, HCM Arnhem en de Taskforce Rookvrije Start ontvingen een Award voor hun inspanningen voor de Rookvrije Generatie. Een speciale vermelding was er voor de kinderburgemeester van Aalsmeer Derek Buikema. Hij zet zich in om alle Aalsmeerse schoolpleinen en sportverenigingen waar veel jeugdleden komen rookvrij te maken. De uitreiking vond plaats in het Nijntje Museum in Utrecht en werd gepresenteerd door actrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess.

 

De winnaars

Wethouder Eric van der Burg nam de award voor de gemeente Amsterdam in ontvangst. “Wij zijn hier blij mee, een mooie beloning voor de inspanningen van onze gemeente. Wij hopen dat de beweging die zich in zet voor de Rookvrije Generatie in Nederland nog groter wordt en in de toekomst alle 380 gemeenten meedoen!” aldus van der Burg.

Voor het Stedelijk Lyceum Kottenpark is de award een enorme steun in de rug. “Het was ontzettend spannend en ook wij zijn hier heel blij mee. Het bijzondere is dat de leerlingen hier ook actief in zijn geweest. Wij willen dat leerlingen opgroeien met het idee dat het normaal is dat hier niet wordt gerookt,” aldus Ilse Diemer (teamleider ondersteuning) van het Stedelijk Lyceum Kottenpark.

 

Steeds meer draagvlak voor rookvrij

“Het draagvlak voor een rookvrij Nederland neemt toe en dat is een fantastische ontwikkeling”, zei Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter Alliantie Nederland Rookvrij. “Steeds meer mensen, organisaties en gemeenten zetten zich in voor rookvrije plekken voor kinderen, van speeltuin tot school en sportclub. Ze beseffen dat roken jaarlijks tot 20.000 doden lijdt en we onze kinderen moeten beschermen. Ook HCM Arnhem is hiervan een prachtig voorbeeld. Zij besloten in één keer rookvrij te worden, met succes.”

Alle winnaars per categorie

Gemeenten:  Amsterdam
Personen:  Mohamed Taheri
Recreatie:  Speelpark Klein Zwitserland Venlo
Scholen:  Stedelijk Lyceum Kottenpark Enschede
Sportverenigingen:  HCM Arnhem
Zorg: Taskforce Rookvrije Start

 

Videoverslag Rookvrije Generatie Awards 2018

In 2017 werden de Awards uitgereikt
tijdens de Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam.
Ben je benieuwd aan wie? Bekijk het hieronder.