Achterhoek Rookvrij

De Achterhoek stopt ermee! Waarmee? Met roken natuurlijk! In de Achterhoek hebben partijen de handen ineen geslagen om samen te werken aan een rookvrije regio. Achterhoek Rookvrij - wat willen we bereiken en hoe doen we dat?

  1. We willen voorkómen dat jongeren gaan roken.
   Steeds minder jongeren roken. In de Achterhoek willen we nog sneller naar nul nieuwe rokers dan elders in Nederland.
  2. We willen de omgeving zoveel mogelijk rookvrij maken.
   Denk aan sportclubs, speeltuinen, scholen, de huisartsenpraktijk, het gemeentehuis, gezonde straten enzovoort.
  3. We willen rokers helpen bij het stoppen met roken.
   Voor elke Achterhoeker die wil stoppen hebben we een passend hulpaanbod.

Een regionale communicatiecampagne maakt Achterhoek Rookvrij voor iedereen zichtbaar en herkenbaar, offline én online. Daarvoor is de website achterhoekrookvrij.nl ontwikkeld.

Alle Achterhoekse gemeenten doen mee. Dat doen zij op verschillende manieren:

  • Alle gemeentehuizen zijn of worden rookvrij
  • Signalen van inwoners worden per gemeente opgepakt
  • Sportclubs, speeltuinen en kinderboerderijen worden actief benaderd om mee te doen. Er is een inventarisatie gedaan om inzicht te krijgen waar de behoeftes liggen
  • Vanuit het Menzisfonds heeft Achterhoek Rookvrij in 2020 subsidie gekregen. Met dank aan die subsidie kan Achterhoek Rookvrij stoeptegels, raamstickers en gevelborden uitdelen waarmee verenigingen en organisaties kunnen laten zien dat ze rookvrij zijn.
  • Er zijn al bijna 25 Achterhoekse verenigingen, die inmiddels al geheel of gedeeltelijk rookvrij zijn en dit blijft groeien!
  • De 80-80-80 Rookvrije Challenge wordt in het voorjaar 2021 uitgerold: in 80 dagen, 80 organisaties (waaronder gemeenten) en 80 rookvrije plekken. Met de kracht van 80 komen we tot een rookbeleid dat werkt. Met als stip op de horizon: in 2040 volledig rookvrije werkplekken.

 

Het resultaat is een nieuwe regionale mindset, waarin niet-roken de norm wordt.

Deelnemende partijen in Achterhoek Rookvrij zijn: de Achterhoekse gemeenten, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Iris In de Buurt, Huisartsenzorg Oude IJssel, Huisartsenzorg Oost-Achterhoek, Santiz ziekenhuizen en ROS Proscoop. Achterhoek Rookvrij valt onder de Thematafel Gezondste Regio en wordt mede mogelijk gemaakt door de Achterhoek Ambassadeurs.

110

416

Reacties zijn gesloten.