Amsterdams Rookalarm

Het Amsterdams Rookalarm is ontstaan in 2017. Het begon met twee huisartsen: Ilona Statius-Muller en David Koetsier en gynaecoloog-oncoloog in het AMC, Luc van Lonkhuijzen. Zij kwamen dagelijks in contact met patiënten die klachten hadden veroorzaakt door roken. Zij vonden (en vinden) dat dokters de mogelijkheid hebben om een positie in te nemen in het tabaksontmoedigingsbeleid door hun stem te laten horen. Het liefst op een proactieve en ietwat activistische manier. Er werden brieven geschreven naar sportverenigingen, scholen, bibliotheken, het Gemeentelijk Vervoersbedrijf, Artis en andere openbare instellingen. Vaak volgden gesprekken met bestuurder en werd succes behaald: de pont over het IJ, verschillende sportverenigingen, ingangen voor gemeentehuis en bibliotheek en Artis werden rookvrij.

Later kwamen andere zorgverleners (leefstijlcoaches, stopcoaches) en  –organisaties waaronder ziekenhuizen, zorggroepen en in instellingen voor langdurige zorg bij het Amsterdams Rookalarm. Daarmee kwam er een verbreding naar rookvrije zones, bijvoorbeeld rondom ziekenhuizen, waar Luc van Lonkhuijzen zich sterk voor maakte. Onder leiding van David Koetsier kreeg Amsterdam Noord in 2019 de eerste rookvrije straat van Nederland, een jaar later volgde Zuid met een rookvrije straat waaraan veel scholen liggen.

Tot slot werkt het Amsterdams Rookalarm aan (ondersteuning) bij stoppen met roken. Ilona Statius-Muller is één van de initiatiefnemers van de theatervoorstelling ‘De Stoppers’, een humoristische en confronterende theatershow voor rokers, die hen prikkelt na te denken over stoppen en waarbij rokers na de voorstelling advies kunnen krijgen.

De meeste leden van het Amsterdams Rookalarm voeren de acties voor het Amsterdams Rookalarm uit in eigen tijd. Met beperkte middelen zijn we in staat gebleken om onze doelstelling, een rookvrij Amsterdam in 2040 een stukje dichterbij te brengen.

247

592

Reacties zijn gesloten.