Avans Hogeschool

De locatie van Avans Hogeschool aan de Hogeschoollaan te Breda herbergt een tiental academies en biedt onderdak aan ongeveer 10.000 studenten en 1.000 medewerkers/docenten. Medio april 2019 startte op initiatief van de academiedirecties een proef met een rookvrij buitenterrein. Alle aanwezige rookvoorzieningen werden verwijderd en de start van het rookvrije terrein werd via diverse kanalen aangekondigd.

Positieve communicatie en het aangaan van het gesprek zijn de communicatieve uitgangspunten. Op de startdag waren meerdere illusionisten op het terrein aanwezig die in gesprek gingen en met een aantal trucs sigaretten(pakjes) deden verdwijnen. Van deze activiteiten is een filmpje gemaakt dat later breed is gedeeld. Om te helpen bij het aangaan van het gesprek is een script opgesteld en beschikbaar gemaakt.

Op de oude plek van de rookabri is een tafeltennistafel geplaatst waar bij goed weer gretig gebruik van wordt gemaakt. In de aanloopweken kon men voor gratis nicotinepleisters terecht bij de receptie en ook is een cursus Stoppen met roken aangeboden. Buiten het terrein zijn in overleg met en door de gemeente Breda enkele peukzuilen geplaatst.

Zes weken na de start hebben we samen met het Amphia-ziekenhuis en de gemeente Breda bij onze Academie voor Gezondheidszorg een rondetafelgesprek georganiseerd waaraan ook staatssecretaris Paul Blokhuis heeft deelgenomen.

De rookoverlast verdween op dag 1 en een grote groep rokers heeft zich vanaf dezelfde dag aan de nieuwe regels gehouden. Met degenen die toch op het terrein een sigaret opsteken gaan we zoveel mogelijk in gesprek. Op grond van de resultaten van deze proef besloot Avans alle buitenterreinen in 2020 rookvrij te maken en daarbij de bewezen route te bewandelen. Dit zal voor 1 juni aanstaande (nagenoeg) overal gerealiseerd zijn.

2

32

Reacties zijn gesloten.