Betaald Voetbal Nederland

De Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie hebben met alle 34 betaald voetbal organisaties in Nederland een traject doorlopen met als doel om de stadions rookvrij te krijgen. Niet alleen om als betaald voetbal het goede voorbeeld te geven richting de jeugd en bij te dragen aan een rookvrije generatie, maar ook met de intentie om de stadions toegankelijker te maken voor iedereen. In een stadion kun je op voorhand namelijk niet bepalen of je naast iemand zit die rookt en supporters kunnen op een tribune met vaste plaatsen nu eenmaal geen andere plek opzoeken.

Het traject dat is doorlopen heeft onder andere een uitgebreide leidraad opgeleverd, waarin stapsgewijs staat beschreven wat clubs kunnen doen om hun stadion rookvrij te maken. Denk hierbij aan de communicatie richting stakeholders, het ophangen van rookvrije borden, maar ook het opnemen van het rookvrije stadion in de algemene voorwaarden voor stadionbezoek. Daarnaast hebben de beide divisies in samenwerking met de clubs een communicatiecampagne gelanceerd om bewustwording te creëren voor rookvrije stadions aan het begin van het seizoen 2020-21 en is het platform www.rookvrijestadions.nl opgericht. Tot slot zijn er meerdere kennisdelingssessies georganiseerd met de clubs om onderling good practices te delen.

Het uiteindelijke resultaat – gebaseerd op de eerste wedstrijden van het seizoen 2020-21 toen beperkt publiek aanwezig was in de stadions – is dat er niet tot nauwelijks nog gerookt werd in de stadions. Daarbij hebben clubs in een enquête aangegeven tevreden te zijn over de eerste resultaten. "Wij zijn trots dat we het initiatief hebben genomen om rookvrije stadions te creëren en daarmee een bijdrage te leveren aan een rookvrije samenleving!".

 

17

190

Reacties zijn gesloten.