Dr. Hiltje de Graaf

Een rookvrij ziekenhuis: het kán

Kán het eigenlijk wel, een rookvrij ziekenhuis? Hoe zullen de patiënten en bezoekers reageren? En mensen die toch willen roken? Moeten we niet toch ergens een rookhokje houden? Hoe ga je in de spreekkamer om met rookverslaving? De mitsen en maren waren niet van de lucht toen internist-oncoloog Hiltje de Graaf in 2016 aan de directie van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) voorstelde om het ziekenhuis rookvrij te maken. Helemaal rookvrij. Het gebouw. En ook het terrein.

Hiltje is een arts die doorzet. Ze overlegde in het ziekenhuis met medici, verpleegkundigen, belangengroepen. Ze ruimde misverstanden uit de weg (‘stoppen met roken is altijd goed, óók vlak voor een operatie), ze vond brede steun voor het idee, formeerde werkgroepen, pionierde en zette door. Met succes.

Per 1 januari 2017 was roken voor MCL-medewerkers van de baan; op 1 januari 2018 was het rookvrije ziekenhuis ook voor bezoekers en patiënten een feit.

Het kán dus echt, een rookvrij ziekenhuis. Dat heeft Hiltje door haar inzet laten zien. Heeft het collega-ziekenhuizen en andere zorginstellingen over de rookvrije streep getrokken? Dat zou goed kunnen. Het MCL heeft de pers gezocht. Tientallen collega-zorginstellingen hebben in 2018 contact gezocht met het MCL. Collega-instellingen zijn geïnformeerd en geïnspireerd door het voorbeeld uit Leeuwarden.

Ruim een jaar later. Veel Nederlandse ziekenhuizen zijn rookvrij geworden, of hebben serieuze plannen. Door het initiatief van Hiltje de Graaf heeft het MCL laten zien dat het kán. Daarom verdient Hiltje een Award.

 

630

1899

Reacties zijn gesloten.