Geert Groote College Amsterdam

In de Fred.Roeskestraat - Amsterdam staan 5 scholen. In het midden: het Geert Groote College (GGCA). Als schoolplein hebben we een brede trap, uitkomend op het trottoir. Naast het schoolplein van een basisschool. Deze leerlingen zagen dagelijks onze middelbare scholieren roken.

Vanaf augustus 2018 mag er niet meer op de trap en naast de school gerookt worden, twee jaar voor de wettelijke verplichting. Op die manier probeerden wij de norm van niet roken te versterken. De leerlingen waaierden uit voor ingangen van de 3 basisscholen en 6 kindercentra. Een slecht voorbeeld en veel rookoverlast.

‘Zien roken, doet roken’ vond iedere dag plaats! Twee ouders hielpen het GGCA met het initiatief: ‘Rookvrije Fred. Roeskestraat’. 90% van alle adressen tekende een ‘Intentieverklaring’ t.b.v. de vele kinderen dagelijks in deze straat. De ‘Rookvrije Generatie’ lijst werd 406 keer ondertekend, een regionale uitschieter!

Na 2 jaar samenwerken werden wij een pilot voor Stadsdeel Zuid en was het afgelopen 26 november zover: de rookvrije straat werd geopend, zie promofilmpje! Met maatschappelijke subsidie is er een ‘Rookvrij promoteam’ de komende 3 maanden actief. Hun logo: ‘Smell flowers, not smoke, positief aanspreken, gesprekken over gezondheid èn milieuaspecten werkt!

Ieder adres heeft een stoeptegel van de ‘Rookvrije Generatie’, banners en borden zijn verzorgd.

De school ontvangt gastsprekers, geeft voorlichting in alle klassen en doet mee aan de ‘Smokefree Challenge’, die leerlingen al twee keer wonnen!

Een pilot voor iedere straat met één of meer scholen en òp naar staatssecretaris Blokhuis! Pure noodzaak!

 

119

582

Reacties zijn gesloten.