GGD Kennemerland

De Rookvrije Generatie staat hoog op de agenda van GGD Kennemerland. Met een intensieve wijkaanpak werkte rookvrij regisseur Lida Samson samen met collega’s aan het project Rookvrij Opgroeien Haarlem Oost.

Vanuit een positieve insteek, gericht op de gezondheid van kinderen, kreeg de rookvrije generatie concreet vorm in een kwetsbare wijk waar nog veel gerookt wordt. We bouwden rondom het thema rookvrij opgroeien een groot wijknetwerk op. Meerdere buitenlocaties in de wijk werden officieel rookvrij verklaard, vaak met onze tactische of praktische hulp. Met veel creativiteit gaven we samen met kinderen uit de wijk, een lokale rookvrije campagne vorm. De posterontwerpwedstrijd was daarbij het meest succesvol en leverde veel media-aandacht op. Daarnaast reikten we kinderen handvatten aan om oordeelvrij in gesprek te gaan met rokers in hun omgeving. Ook kwam roken hoger op de agenda te staan van zorgprofessionals en kwam er een nieuw stoppen-met-roken aanbod in de wijk. We werkten samen met het UMC Amsterdam en zo konden onze ervaringen nog beter, ook landelijk,  zichtbaar worden. Inzichten, die bruikbaar zijn om de Rookvrije Generatie elders in Nederland lokaal vorm te geven.

Ook de bestuurders van GGD Kennemerland omarmden het gedachtengoed van de Rookvrije Generatie. Een tweetal gemeenten sloot zich aan bij –toen nog- de Alliantie Nederland Rookvrij. Ook steunde het GGD-bestuur zichtbaar de Stoptober-campagne. Tijdens de Stoptober-campagne 2019 benadrukte DPG Bert van der Velden nog eens het belang van een rookvrije omgeving door een Rookvrije Generatie tegel voor de deur van de GGD-hoofdlocatie te leggen.

78

254

Reacties zijn gesloten.