Korfbalvereniging Good Luck

Sinds vorig seizoen heeft onze vereniging een jeugdbestuur. Dit jeugdbestuur is opgericht, omdat een groot gedeelte van de vereniging uit jeugd bestaat en wij het belangrijk vinden dat ook hun mening wordt meegenomen binnen het reilen en zeilen van een vereniging.

Het is een clubje enthousiaste jeugdleden die graag hun stem laat horen binnen de vereniging. 1 van de initiatieven die dit bestuur graag op wilde pakken is dat zij een rookvrije vereniging wilden.

Onderstaand tekst is een stukje uit een plaatselijke krant (Groot Goeree Overflakkee) en beschrijft de situatie goed:

Door Fred Götzenberger

Vaak sta je buiten naar een sportwedstrijd te kijken en dan komt er opeens een sigarettenwalm voorbij. Dan blijkt dat één van de toeschouwers een verstokte roker te zijn, die met overige toeschouwers in de buurt, toch even een peuk moet opsteken. 'Nou, ik heb dat meegemaakt', vertelt Sem. 'Liep ik het veld af moest ik eerst door een walm rook. Dat is echt vies.' Hij krijgt bijval van de overige leden van het jeugdbestuur. De 14-jarige Bente is ook blij dat er niet meer gerookt wordt op de vereniging. 'Ik zie wel eens leeftijdgenootjes die dan toch beginnen met roken. Ik doe het in ieder geval niet.' Een ander jeugdlid Max zegt er ook niet aan te beginnen. 'Ik vind die plaatjes op die pakjes zo eng. Dat wil ik echt niet.' Jeugdlid Mees vind de sigaar van zijn opa ook niet lekker ruiken en zou het prima vinden als de sigarettenpakjes in een kluis bij de ingang werden gestopt. 'Niet het terrein op met die sigaretten.' Jan de Leeuw hoort het glimlachend aan. 'Het is toch fantastisch dat de jeugd zo reageert, een paar jaar geleden had ik dat echt niet voorzien', zo vertelt hij. 'Maar we betrekken de jeugd ook bij de bestuursvergadering en ze zijn erg enthousiast'. Kortom, volop steun voor het initiatief dat voortkomt uit een samenwerking tussen De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en ook gesteund wordt door het NOC-NSF.

Bij Good Luck was men er heel snel uit, steun van het bestuur en jeugdbestuur zorgde voor de stap naar een rookvrij complex.
Er werd nog geopperd om een rookhok neer te zetten nabij de ingang maar dat idee verdween al snel in de prullenbak. 'Nee, het kan natuurlijk niet zo zijn dat we een rookvrij complex hebben maar dan toch een rookruimte creëren voor de verstokte roker. Als je dan binnenkomt is het eerste wat je ziet een rookruimte. Dat gaan we echt niet doen'.

Nu is er voor de rokers die 'gezond' willen roken ook de elektrische sigaret, maar ook die is niet welkom op het complex van de korfballers. 'We hebben gezegd dat we een totaal rookverbod handhaven en elektrisch roken is ook roken, dus ook niet op ons complex.'
Goodluck is daarmee de eerste sportvereniging op Goeree- Overflakkee, die een rookvrij sportcomplex heeft.

De jeugdleden hebben ervoor gezorgd dat er bordjes op het complex hangen waaruit blijkt dat het een rookvrije complex is en letten goed op dat er niet gerookt wordt op het terrein.

Omdat het bestuur van de vereniging trots is op het jeugdbestuur, willen we ze graag nomineren voor deze award!

4

38

Reacties zijn gesloten.