ProRail & NS

ProRail en NS hebben afgelopen jaar intensief samengewerkt om de stations rookvrij te maken. Sinds 2004 zijn treinstations rookvrij, met uitzondering van de rookzones op de perrons. Om de stations rookvrij te maken hebben ProRail en NS samen een plan opgesteld. De Rookvrije Generatie is in het hele project een belangrijke adviseur geweest, die ervaring vanuit andere bedrijven en contexten heeft gedeeld.

De eerste stap was het vaststellen van de ingangsdatum voor rookvrije stations en  het informeren van onder andere stationswinkels, gemeenten en belangenverenigingen. In april van vorig jaar is NS gestopt met de verkoop van rook- en tabakswaren in de eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluit NS geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen. Eind vorig jaar kondigde NS aan dat ook alle AH to go’s op de stations vanaf 1 januari 2021 geen tabak meer verkopen. ProRail heeft in september 2020 alle rookzones verwijderd: circa 330 rookpalen, 120 asbaktegels en 200 bewegwijzeringsborden. Ook zijn alle huisregelborden aangepast, met de tekst dat alle stations nu rookvrij zijn.

De laatste rookpaal is op 1 oktober 2020 door NS en ProRail aan het Spoorwegmuseum geschonken. Staatssecretaris Paul Blokhuis zei hierover: “De rookpaal staat nu waar die thuishoort: in het museum.” Met het realiseren van volledig rookvrije stations willen ProRail en NS bijdragen aan een rookvrije generatie.

432

829

Reacties zijn gesloten.