Regio Gooi & Vechtstreek

Eind 2017 spraken alle wethouders van de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek de ambitie uit dat alle kinderen in de regio Rookvrij moeten kunnen opgroeien. Ze maakten budget vrij om samen met de GGD deze ambitie te realiseren en het gedachtegoed van de landelijke Rookvrije Generatie beweging regionaal handen en voeten te geven.

Met een grote stapel Rookvrij bordjes trokken we de regio in om steeds meer inwoners en organisaties aan te laten sluiten. Als snel leidde dit tot een grote beweging met alle belangrijke vertegenwoordigers van kindomgevingen: kinderopvang, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sport, ziekenhuis, Jeugd & Gezin, alle gemeenten, verslavingszorg, welzijnswerk, huisartsen, verloskundig samenwerkingsverband en de GGD. In juni 2018 sloten we ons daarom als allereerste regio collectief aan bij de ANR.

Door het geven van veel presentaties, adviesgesprekken, onthullingen van Rookvrije plekken, maar ook door het betrekken van kinderen, het creëren van media aandacht, het ophangen van Rookvrij bordjes en het organiseren van ludieke innovatie acties (zoals de Rookvrij Challenge:  (<https://rookvrijchallenge.nl>) kan niemand in de regio Gooi en Vechtstreek meer om de Rookvrije Generatie heen.

We zijn trots op de resultaten die we in het eerste jaar met elkaar hebben bereikt, waaronder:

-Het Rookvrij maken van een groot deel van de kinderboerderijen, de eerste openbare Rookvrije speelplek, een ruime verdubbeling in Rookvrije sportverenigingen en een groot aantal nieuwe Rookvrije scholen.

-Betere samenwerking rondom de Rookvrije start (trainingen, samenwerkingsafspraken).

-Een bureaukaart voor zorgprofessionals ‘begeleiding bij Stoppen met roken in Gooi en Vechtstreek’, die in samenwerking met zorgprofessionals is gemaakt en verspreid.

-De GGD heeft ruim 100 bordjes verspreid. (Veel organisaties hebben ook zelf bordjes opgehangen).

 

 

618

1146

Reacties zijn gesloten.