RET NV

Vanaf 1 oktober 2020 zijn alle RET-vestigingen rookvrij. Ook werden we partner van Gezondheidsfondsen Rookvrij. Volgens de huisregels van de RET zijn voertuigen, abri’s op perrons en metrostations al enige jaren rookvrij. Een volledig rookvrije werkplek was een volgende stap.

Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, startte in 2016 een programma waarbij we medewerkers een gezonde werkomgeving wilden bieden, zodat ze gezond kunnen werken én gezond van hun pensioen kunnen genieten. We zijn o.a. een uitgebreid beweegprogramma gestart en bieden een gezondheidscheck aan. Het rookvrij-beleid is wellicht de belangrijkste stap op weg naar gezondheidswinst.

Het beleid kwam tot stand omdat het belang van een rookvrije organisatie breed gedragen werd door zowel directie als ondernemingsraad. Positieve communicatie is speerpunt in het beleid en ongezond gedrag wordt niet meer gefaciliteerd. Met behulp van een klankbordgroep van leidinggevenden, is het beleid naar de praktijk vertaald. Collega’s kunnen ook hulp krijgen bij het stoppen met roken. De basis voor het beleid was scriptieonderzoek van Ashley Klaassen. Daaruit bleek dat 1/3 van alle RET’ers rookt, maar dat de helft hiervan wil stoppen.

Om het beleid te bekrachtigen, tekende de RET een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen Rookvrij. In de toekomst sluit de RET geen nieuwe contracten meer af met huurders die op stations tabak willen verkopen. Zien roken, doet roken. Zeker ook voor kinderen die dagelijks met de bus, tram of metro reizen.

Met het beleid steunen we het overheidsbeleid om roken verder te ontmoedigen (Nationaal Preventieakkoord 2018). Daarnaast is de RET actief betrokken bij de ontwikkeling van de Gezond-010 satelliet ‘Rotterdam rookvrij’.

 

213

520

Reacties zijn gesloten.