Speeltuin ’t Vinkenès

Speeltuin ’t Vinkenès Posterholt is een openbare speeltuin die door een werkgroep het afgelopen jaar flink onderhanden is genomen. Van uitgebluste speeltuin, met weinig en verouderde speeltoestellen is het nu dé trekpleister voor de jeugd uit Posterholt en omgeving. Toen de werkgroep, bestaande uit buurtgenoten, bestuurslid buurtvereniging, leden kernoverleg Natuurlijk!Postert en betrokken ouders de plannen wilden bespreken met directe buurtbewoners, bleek er veel weerstand. Dit burgerinitiatief zou vast leiden tot nog meer overlast. Wat bleek: de speeltuin was met name in de nachtelijke uren vaak een plek van overlast. ’s Ochtends waren de vele peuken in de speeltuin stille getuigen van wat er die nacht had plaatsgevonden.

Dit moest anders! En, we wilden de speeltuin evengoed graag nieuw leven inblazen. We zijn gestart met het omheinen van het terrein. Geen toegang meer na zonsondergang. Maar ook overdag zagen we ouders en jeugd in de speeltuin roken. Daarop is besloten bij de ingang een sp(e)elregelbord neer te zetten. Roken, alcohol en drugs zijn sindsdien niet meer toegestaan. En we merkten verschil! We plaatsten korte tijd later de borden van rookvrije generatie en waren daarmee de eerste rookvrije plek in gemeente Roerdalen. Op sociale media werden de stappen met de nieuwe regels meermaals gedeeld. Veel positieve reacties! Er werd zelfs geopperd om alle openbare speeltuinen in de gemeente rookvrij te krijgen. Peuken vinden wij nu nog zelden.

Tijdens het spelen met de kinderen ervaren wij dat er een rookvrije cultuur is ontstaan: Hier wordt niet meer gerookt bij spelende kinderen!

Check: https://www.facebook.com/Ut-Vinken%C3%A8s-109641637431849/

63

286

Reacties zijn gesloten.