Rookvrij spelen & recreëren

Een rookvrije speelplek is belangrijk om gezond en veilig te kunnen spelen.

Iedereen wil dat kinderen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije speelplek bij. Geen gevaar van brandwonden of kinderen die peuken oppakken en in hun mond stoppen of aan dieren voeren.

STEUN VOOR ROOKVRIJE SPEELTUIN

Er is grote steun voor een rookvrije speeltuin: 77% van alle Nederlanders is hier voorstander van bleek uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van KWF Kankerbestrijding (2016). Ook rokers steunen een rookvrije speeltuin, slechts een kwart is tegen. Steeds meer speelplekken, kinderboerderijen en zwembaden zijn al rookvrij.

GA ZELF AAN DE SLAG

Het Longfonds biedt materialen aan die ondersteunen bij het realiseren van een rookvrije speeltuin. Zo maak je bijvoorbeeld met een Rookvrij Spelen poster jouw rookvrije speelplek nog meer zichtbaar. Ga naar de Materialen-pagina om de materialen te downloaden.

LAAT ZIEN DAT DE SPEELTUIN ROOKVRIJ IS

Is jouw speeltuin rookvrij? Dan wil je dat graag laten zien. Plaats een rookvrij bord en het is voor iedereen direct zichtbaar. Bestel het hier het bord rookvrij.

ADVIES OP MAAT

Heb je naast de beschikbare materialen behoefte aan meer ondersteuning of advies? Bijvoorbeeld hoe je draagvlak kunt creëren bij ouders of bij het maken van een goed handhavingsplan? Neem dan contact op met het Longfonds. Het Longfonds helpt je graag bij het rookvrij maken van je speelplek. Ook vinden we het leuk om te horen als je aan de slag gaat met een rookvrije speelplek!

Het Longfonds werkt samen met NUSO, landelijke koepel van speeltuinverenigingen. Verenigingen kunnen bij NUSO ondersteuning krijgen bij het rookvrij maken van hun speeltuin.