Op deze pagina beschrijven we kort de stappen die je als gemeente kunt zetten om aan de slag te gaan met rookvrij. Onderaan de pagina kun je een uitgebreid stappenplan met tips en voorbeelden per stap.
We adviseren gemeenten om in een vroeg stadium contact te zoeken met de regionale GGD en samen op te trekken. De GGD kan bijvoorbeeld: voorbeelden van andere gemeenten zichtbaar maken, kennis bieden, of ondersteuning bieden in de agendering.
Het creëren van draagvlak is een belangrijke stap, zowel intern als extern. Ga met belangrijke partijen in de gemeente in gesprek om draagvlak te meten en te creëren.
Maak concreet welke mogelijkheden er zijn om plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken, wie er betrokken moeten zijn en wat de gemeente wil bereiken. Bepaal ook de rol die jouw gemeente wil spelen bij het realiseren van een Rookvrije Generatie.
Bekijk welke organisaties je als eerste gaat benaderen om mee te werken aan een Rookvrije Generatie. Maak bijvoorbeeld een lijst met bestaande relevante contacten van de gemeente en de GGD.
Er zijn veel verschillende voorbeelden van gemeenten die zich inzetten voor een Rookvrije Generatie en hoe zij tot dit besluit zijn gekomen. Zo heeft de gemeente Amsterdam een aparte motie over tabak ingediend.
Voor een succes in jouw gemeente is het juist van belang dat verschillende partijen zich continu blijven inzetten. Zo zorg je ervoor dat alle partijen betrokken blijven. Dit kan bijvoorbeeld met uitvoeringsplan waarin de rollen worden verdeeld.
Het is belangrijk om vanaf het begin de resultaten te meten. Zo kun je aantonen wat voor effecten je als gemeente bewerkstelligt.
Onlangs organiseerden we samen met de VNG twee webinars over rookvrije omgevingen voor gemeenten. Een aantal gemeenten deelde goede voorbeelden en ervaringsverhalen om gemeenten hierbij te ondersteunen én inspireren. Bekijk hier de webinars terug