Rookvrij spelen & recreëren

Rookvrij zwembad gemakkelijker dan je denkt

Als medio mei het (buiten)zwembad weer opengaat, is het hele terrein van Zwembad Veenhuizen rookvrij. Dit zwembad is daarmee een van de eerste rookvrije openlucht zwembaden in Nederland. Freddie van Beek, voorzitter van het bestuur: “Gewoon doen, het is gemakkelijker dan je denkt.”

“We willen mensen in een veilige en gezonde omgeving laten zwemmen” zegt Freddie. Hij vindt het vanzelfsprekend dat een zwembad de Rookvrije Generatie steunt. Lees verder

Bert maakte speeltuin Helpman-Oost rookvrij

“Laat de kinderen niet stikken, maar geef ze de ruimte en de lucht die ze verdienen.”

De speeltuin van buurt- en speeltuinvereniging (BSV) Helpman-Oost  in Groningen is sinds 14 juni rookvrij. Bert Jobbing (oud-voorzitter) kreeg dit voor elkaar. Op 19 mei nam hij na bijna 40 jaar afscheid als voorzitter.

Waarom wilde u zo graag dat de speeltuin rookvrij werd?

“Ik heb veel mensen om me heen zien overlijden aan longkanker. Daarnaast heeft mijn broer COPD. Toen mijn afscheid als voorzitter vast stond, wilde ik nog eenmaal een statement maken; een rookvrije speeltuin. Al was het maar omdat we hiermee de eerste rookvrije speeltuin in de gemeente Groningen zouden zijn.”

Hoe heeft u het aangepakt?

“Bij de Rookvrije Generatie heb ik informatie ingewonnen. Met het Longfonds werkte ik samen in het voortraject. Op een gegeven moment ben ik naar het bestuur van de speeltuinen gestapt en hen mijn voorstel voorgelegd. Zij reageerden direct positief. Vanuit daar kon ik alles gaan aanvragen als folders, borden etc. Ik ben ook het gesprek aangegaan met de bezoekers van de speeltuin om het verhaal te vertellen waarom we dit doen.”

Hoe zijn de reacties?

“De bezoekers reageren alleen maar positief. We zijn nu drie maanden verder en nog niemand heeft een sigaret opgestoken in de speeltuin. Dat verbaasde me wel, er zijn altijd mensen die anders denken. We hebben ook altijd gezegd; er is geen verbod, maar we willen graag dat er niet meer gerookt wordt in de buurt van kinderen. Ouders corrigeren elkaar ook. In het begin moesten ze daar aan wennen, maar het gaat steeds beter.

Had u verwacht dat het zo makkelijk zou gaan?

“Nee, dat had ik niet verwacht. Je hoort vaak dat men het betutteling vindt. Maar dat is niet het geval. Belangrijk is dat de bezoekers goed moeten begrijpen waarom we dit doen. Anders werkt het niet.”

Heeft u tips?

“Ga met mensen in gesprek en benader ze op een positieve manier. Dan kom je een heel eind. En bezoek de website van de Rookvrije Generatie voor meer informatie. Maak ook gebruik van een algemene ledenvergadering van speeltuincentrales. Ik zit in het hoogbestuur van de speeltuincentrale, daar zitten 18 speeltuinen bij. Wij hebben in een algemene ledenvergadering ons verhaal gedaan, net als in een nieuwsbrief. Hiermee hopen we dat andere speeltuinen in Groningen ons voorbeeld volgen.”

 


Mohamed maakte 500 speelplekken rookvrij

In maart 2014 werd het Oranjeplein in Den Haag als allereerste rookvrije openbare speeltuin geopend door wethouder Karsten Klein. Inmiddels zijn alle speelplekken in Den Haag rookvrij dankzij de enthousiaste buurtbewoner Mohamed Taheri.

Waarom wilde je zo graag een rookvrije speeltuin?

“Toen ik met mijn zoontje in 2013 in de speeltuin op het Oranjeplein was, viel me steeds vaker op dat er tussen de spelende kinderen gerookt werd. Ik ergerde me hieraan. Ik heb toen navraag gedaan bij de gemeente Den Haag en schreef een brief naar de verantwoordelijke wethouder. Ook zocht ik contact met andere organisaties met de vraag of zij mij wilden helpen. Bij die organisaties vond ik veel support, maar ze konden me niet echt verder helpen. Op een gegeven moment kwam ik terecht bij de Rookvrije Generatie. De beweging stond toen nog in de kinderschoenen. Mijn contactpersoon bij het Longfonds hielp me direct. Ik had eindelijk het gevoel dat iemand mij begreep, iemand die hetzelfde doel had. Vanaf toen is het balletje gaan rollen.

Toen hieraan begon wist ik niet goed bij wie ik moest zijn. Ik kwam in verschillende wateren terecht, maar door het Longfonds ben ik gaan meevaren met de Rookvrije Generatie. Toen zag ik hoe groot de Rookvrije Generatie is en hoeveel organisaties erbij betrokken zijn. Ik wist niet dat er een hele beweging bezig was om Nederland rookvrij te krijgen.”

Heb je tips voor andere speeltuinen die rookvrij willen worden?

“Maak gebruik van het stappenplan dat de Rookvrije Generatie aanbiedt. En ga als ouders of buurtbewoners met elkaar het gesprek aan. Je hebt draagvlak nodig voor een rookvrije speeltuin. Spreek je vervolgens ook gezamenlijk uit naar de gemeente toe. Je wordt zo eerder gehoord.

Als burger heb je ontzettend veel rechten, naast dat je plichten hebt. Waar je heel goed gebruik van kan maken en wat goed werkte voor mij: gebruik de spreektijd die je hebt als burger bij gemeenteraadvergaderingen. Daar kun je 5 tot 10 minuten spreektijd krijgen. Je kunt je verhaal daar heel goed doen.”

Hoe zijn de reacties?

“Heel positief. Ik merk dat ouders het echt begrijpen. Maar ik krijg ook minder positieve reacties, mensen die vinden dat hen iets wordt ontnomen. Namelijk het roken van een sigaretje. Met die mensen ga ik graag het gesprek aan. Ik begin dan ook het gesprek altijd met: ik heb niks tegen rokers. Maar rook niet in het bijzijn van kinderen.  Vervolgens geef ik meer achtergrondinformatie. Dat gaat de eerste keer niet altijd goed hoor. Maar door positief in gesprek te blijven en geduldig te zijn, kom je er wel.”

 


Hester schreef een brief aan pretparken en dierentuinen

Hester Zitvast is journalist/ tekstschrijver en schrijft onder andere colums voor VROUW.nl. In maart dit jaar riep Hester via een open brief Nederlandse pretparken en dierentuinen op om hun parken rookvrij te maken.

Waarom heb je de brief geschreven?

“Ik raakte geïnspireerd toen ik samen met mijn gezin pretparken bezocht in Florida, waar niemand een sigaret opstak in de buurt van kinderen.  Daar zijn speciale rookplekken aangewezen. Het contrast was groot toen ik terugkwam in Nederland en met mijn dochtertje van twee een dierentuin bezocht” vertelt Hester. “Moeders liepen stomend achter kinderwagens, opa’s en oma’s die rokend toekeken hoe hun kleinkinderen in een klimrek hingen. Vaders die hun peuken bij de olifanten gewoon in de bosjes schoten. Het kan allemaal maar. Waar ik ook liep, overal sigarettenlucht. En dat is best knap als je weet hoe het bijvoorbeeld bij de otters of de bevers kan stinken. Ik heb altijd al een sterke aversie tegen roken gehad. Ik dreef er mijn (vroeger rokende) ouders mee tot waanzin. Maar ik heb ook een zoon met heftige astma en wil dat hij in een gezonde omgeving opgroeit.”

In je brief schrijf je dat je graag het gesprek aangaat, is dit gelukt?

“Dat is me zeker gelukt. Daarbij merk ik wel dat veel mensen denken dat ik ze hun sigaret wil afpakken. Terwijl dat echt niet mijn bedoeling is. Ik zie de moeilijkheid van de verslaving. Maar mij gaat het erom dat ze het niet doen bij kinderen. Helaas voelen mensen zich snel aangevallen. Maar ik merk wel dat ze steeds meer overtuigd zijn dat we niet moeten roken bij kinderen.”

Heb je iets van de dierentuinen en parken gehoord?

“Na het schrijven van mijn open brief ben ik uitgenodigd bij dierenpark Amersfoort. Samen met het Longfonds heb ik daar de directeur gesproken. Dat was wel een goed gesprek, maar het park is uiteindelijk nog niet overstag gegaan. Zij zitten ook niet bij de Club van Elf die al wel het een en ander hebben aangepast.” Sinds 1 april 2017 is bij een groot aantal attractieparken roken in de wachtrij verboden. De club van Elf (vereniging gevormd door de directeuren van 11 attractieparken in Nederland) maakte dit in april van dit jaar bekend.  O.a. de Efteling, Walibi Holland, Diergaarde Blijdorp en de Apenheul zijn aangesloten bij de Club van Elf, red.

“Het is een mooie eerste stap dat er niet meer gerookt mag worden in wachtrijen, maar ik snap niet waarom niet het hele park rookvrij is geworden. Je hebt dan nog steeds zoveel plekken waar nog gerookt mag worden met kinderen erbij. Wat mij betreft dus een goed begin, maar er mag nog wel een schepje bovenop.”

 


Kinderboerderij Nieuw Rotsoord rookvrij

Kinderboerderij Nieuw Rotsoord in Utrecht is sinds een tijdje rookvrij. De kinderboerderij vraagt rokers niet te roken op het terrein en zo het goede voorbeeld te geven. Angelique Jacobs-Roos, beheerder van de kinderboerderij: “Als kinderboerderij willen we ons graag inzetten voor een rookvrije generatie. Daarom zijn wij vanaf 31 mei, op de Wereld Niet Roken Dag, een volledig rookvrij terrein geworden.”

Iedereen wil dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Daar hoort ook een rookvrije kinderboerderij bij. Uit onderzoek is gebleken dat het zien roken van anderen, kinderen aanzet om later zelf te gaan roken. Kinderen kopiëren namelijk gedrag van anderen, zien roken, doet roken. Hoewel gelukkig bijna geen enkel kind jonger dan 12 jaar rookt, roken ze wel mee en is het bovendien belangrijk dat ze een gezonde sociale norm leren. Een rookvrije omgeving maakt kinderen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.


Theehuis Rhijnauwen maakt deel terras rookvrij

Theehuis Rhijnauwen in Bunnik heeft ervoor gekozen om een groot deel van het terras rookvrij te maken. Hierdoor kunnen gezinnen met kinderen rookvrij genieten van hun pannenkoeken en het spelen op deze prachtige locatie.

“We hebben een deel van het terras rookvrij gemaakt, zo’n 100 zitplaatsen ongeveer. We hebben logischerwijs gekozen voor het terras rond de speeltuin. Op deze manier willen we een bijdrage leveren aan een Rookvrije Generatie,” vertelt de restauranteigenaar.


Ook aan de slag?

Het Longfonds heeft een handig stappenplan ontwikkeld. Daarmee kunnen ouders, speeltuinverenigingen en gemeenten zelf aan de slag voor een rookvrije speeltuin.
Download hier gratis materialen.